HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Izložba Portret grada Zvijezde - gostovanje u Budimpešti

    21.09.2018. – 03.10.2018.

Izložba Portret grada Zvijezde - gostovanje u Budimpešti

U petak, 21. rujna 2018. godine 13.00 sati u izložbenom prostoru K11 Művészeti és Kulturális Központ / Centar umjetnosti i kulture u Budimpešti otvorena je izložba fotografija Goran Vranić: Portret grada Zvijezde.

Izložba je premijerno bila postavljena u Galeriji „Vjekoslav Karas“, 2012. godine, a do sada do sada gostovala u Muzeju Mimara u Zagrebu, u Generalskom stolu, u Gradu Krombeku u Novoj Gorici (Slovenija), u Csontváry Múzeum u Pečuhu (Mađarska) te Virovitici.

Gostovanje izložbe organizirano je u sklopu Hrvatskog dana u Budimpešti. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je Glazbena škola Karlovac koju su predstavili učenici Stjepan Magdić na harmonici i Daren Plavetić na saksofonu te profesori Tomislav Krvarić na Harmonici, Vedran Mikić na violini i Ambrozije Puškarić na gitari te folklorna družina Vuge.

***

Ovom izložbom i pratećim katalogom Gradski muzej Karlovac predstavlja ciklus fotografija kojim umjetnički fotograf Goran Vranić nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994.), Pakraca i Lipika (1996.), Koprivnice (2007.) i Dubrovnika (2008.). Goran Vranić je višestruko povezan s Karlovcem, a spona koju ovom prigodom razotkriva proizašla je iz dinamičnog međuodnosa umjetnika - fotografa i njegovog modela - grada. Dinamika stalnog preispitivanja i pronalaženja, prepoznavanja i zrcaljenja rezultirala je fotografskim kompozicijama široko zasnovanih gradskih vizura lirskog ugođaja i koncentriranim, ponekad gotovo apstraktnim, fotografskim kompozicijama detalja arhitekture. Baveći se Karlovcem Goran Vranić motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri - Zvijezdi i njezinoj blizini. S odmjerenim poštovanjem fotografski bilježi tragove vremena nataložene oplemenjujućim mirnim tijekom bogatog gradskog života, ali i one nastale u kontekstu dramatičnih zastoja vezanih uz ratno razaranje devedesetih, posvemašnje siromaštvo i opustjelost. Njegove fotografije nude „ubrane“ plodove obilja s pročelja građanskih kuća- koji šetačima često izmiču. Ulazeći u vlažna karlovačka dvorišta, zastajući na trgu i osluškujući jeku njegove praznine, koračajući ulicama, zaboravljenu i zanemarenu ljepotu grada pronašao je u oronulim i prašnim, ispucalim i trošnim funkcionalnim i dekorativnim elementima stare gradske arhitekture, ali i u onom trenutnom ritmu životne svakodnevnice opredmećenom loncem rascvjetalog cvijeća, platnenom prozorskom zavjesom ili paukovom mrežom na prašnjavom reljefu. Poveden čarolijom svjetla i sjene zabilježio je osobni doživljaj stare Zvijezde i njezinog današnjeg prašnjavog sjaja. Krećući se unutar ovog okvira, Vranić i nije učinio drugo nego portretirao suvremenu stvarnost grada oslonjenu i uronjenu u godine njegovog postojanja. Fotografirajući oblikovno bogatstvo sačuvano na obrazima karlovačkih kuća neizravno je rasvijetlio i sadašnjost koju grad živi. Interpretacijom odabranih gradskih motiva, stvorio je fotografska svjedočanstva suvremenog karlovačkog ozračja, te upečatljivo pokazao neraskidivost prostora, vremena i života. Ukupni autorski opus Gorana Vranića usko je povezan i obilježen njegovim profesionalnim radom fotografa specijaliziranog za predmete pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. Afinitet prema tragovima ljudske prisutnosti i djelovanja u prostoru i vremenu motivira ga i u umjetničkom djelovanju koje obilježava nenametljiva strpljivost u stvaranju, te naglašena cjelovitost i izražajnost ostvarenih ciklusa. Dosadašnje Vranićevo bavljenje brodicama, suhozidima i gradovima - među koje se ovim ciklusom fotografija i izložbom uvrstio i Karlovac, promoviralo ih je u autentična mjerila ljudskosti, u svjedočanstva prostora i vremena, u portrete života.

Antonija Škrtić