HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena izložba mladih karlovačkih umjetnika

    28.04.2020. – 26.06.2020.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena izložba mladih karlovačkih umjetnika

Od utorka, 28. travnja za javnost su otvorene dvije lokacije Gradskog muzeja Karlovac, Galerija „Vjekoslav Karas“ i Muzej Domovinskog rata na Turnju. Istog dana u Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena je izložba koja predstavlja mlade karlovačke autore Bojana Kiskija i Alena Sirbubala, a nosi naslov „Mladi karlovački umjetnici“. Izložbu je simbolično je otvorio prvi posjetitelj, gospodin Darko Lisac, koji je pozvan priključiti se razgovoru s umjetnicima u srijedu, 6. travnja 2020. Razgovor s umjetnicima će se moći popratiti na facebook stranici Gradskog muzeja Karlovac, kao i online radionice s umjetnicima čije ćemo datume objaviti naknadno.

U posljednjih desetak godina niz mladih Karlovčana diplomiralo je na umjetničkim akademijama. Ovaj izložbeni ciklus započeli smo želeći mladim umjetnicima pružiti priliku da se publici predstave u galerijskom okruženju. Oba predstavljena slikara veoma rano otkivaju svoj talent i sklonost za likovne umjetnosti. Bojan Kiski 2008. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje je 2013. diplomirao i stekao zvanje magistra grafike i profesora likovne kulture dok je Alen Sirbubalo 2015. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Igora Rončevića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Bojan Kiski je Karlovčanima poznat po vlastitom stilu. Njegovi grafički crteži s imaginarnim svjetovima predstavljeni su ranije na nekoliko izložaba, a u Galeriji možete razgledati njegova 32 rada, između kojih je i rad naslovljen „Turanj 18. 10. 1991.“, koji je Satnija Rebels povodom proslave svoje obljetnice 2019. godine darovala Muzeju Domovinskog rata na Turnju. Crteži predstavljeni na izložbi u galeriji su u procesu konstantne nadogradnje. U početku su bili samo crno-bijeli da bi kasnije dobili skromne kolore, a sada upotrebom airbrusha dobivaju završnu priču. Kiski na izložbi predstavlja imaginarne svjetove iz mašte inspirirane norveškom mitologijom. U njegovoj drugoj skupini radova predstavljamo Kiskijeve stvarne i izmišljene pejzaže.

Alen Sirbubalo ima klasičan slikarski pristup, slika u maniri najbližoj ekspresionizmu i apstrakciji. Na platnima u tehnici akrila polijeva, šprica i gestikulira, a ponekad i kombinira elemente figuracije. Sirbubalo, kao i Kiski, u više navrata svoje djelovanje predstavlja javnosti, a na izložbi u Galeriji prezentira svojih 38 djela. U posljednjim godinama njegova djelovanja vidi se prelazak iz faze u fazu umjetnikova razvoja i napredak u razradi tema. Prije nekoliko godina bila je to faza potpune apstrakcije, a sada se nazire kombinacija figuracije, ekspresionizma i apstrakcije.

Pozivamo sve zaljubljenike u likovnu umjetnost da posjete galeriju i razgledaju djela dvojice mladih karlovačkih slikara – Bojana Kiskija i Alena Sirbubala. Izložba će biti otvorena do petka, 26. lipnja 2020. godine, a može se razgledati utorkom i četvrtkom od 08.00 - 16.00 sati, srijedom i petkom od 8.00 do 19.00 sati, subotom od 10.00 do 16.00 i nedjeljom od 10.00 do 12.00 sati.

Autorica izložbe je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ i akademska slikarica Aleksandra Goreta, a likovno oblikovanje izložbe potpisuju Aleksandra Goreta, Bojan Kiski i Alen Sirbubalo.

Izložba je ostvarena financijskim sredstvima Grada Karlovca.

***

Izložba Mladi karlovački umjetnici - Razgovor s Alenom Sirbubalom

Izložba Mladi Karlovački umjetnici - razgovor s Bojanom Kiskijem