HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Izložba Tomislava Ostoje Eros i thanatos u Galeriji Vjekoslav Karas

  Galerija "Vjekoslav Karas" 17.02.2021. – 31.03.2021.

  Izložba Tomislava Ostoje Eros i thanatos u Galeriji Vjekoslav Karas

  U Galeriji Vjekoslav Karas u srijedu, 17. veljače otvorena je izložba akademskog kipara Tomislava Ostoje „Eros i Thanatos“, a može se razgledati u okviru radnog vremena Galerije Vjekoslav Karas od 17. veljače 2021. do 31. ožujka 2021. godine.

  Ostojin stvaralački naboj praćen je brojnim samostalnim i skupnim izložbama te uspjesima kod kritike i publike. Kipar potpisuje brojna djela, a krunu njegova stvaralaštva predstavlja spomenik na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posebnost je to što su autorstvo spomenika potpisali Tomislav Ostoja i njegova supruga Đurđica. Kako obzirom na godine kipar više nije u mogućnosti kipariti počeo je slikati pa u Karlovcu prvi puta predstavlja ciklus od 30 slika i 7 skulptura. Svoju je umjetničku ostavštinu Ostoja poklonio Gradu Zagrebu. Izložbu u Karlovcu možemo zahvaliti gospodi Damiru Barešiću i Josipu Kovačiću koji skrbe o ateljeu i dijelu umjetničke zbirke.

  Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 20. kolovoza 1931. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu odlazi u Zagreb, gdje 1952. započinje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirao u klasi prof. Antuna Augustinčića. Nakon izlaska iz Augustinčićeve Majstorske radionice Ostoja je svoj zagrebački radni prostor pronašao u dvorištu Medulićeve br. 12, u kojem je nekoliko prostorno skromnih kućica već bilo stavljeno na raspolaganje njegovim kolegama slikarima i kiparima. Tako je to dvorište u središtu Zagreba postalo mjesto gdje su stvorena brojna djela nezaobilazna u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Više od pet desetljeća slobodni je umjetnik i živi od svog umjetničkog rada.

  Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.