HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Na Starom gradu Dubovcu otvorena izložba – Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu

  08.03.2021. – 09.05.2021.

  Na Starom gradu Dubovcu otvorena izložba – Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu

  U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac na Starom gradu Dubovcu otvorena je gostujuća izložba „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ Posudionice i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno. Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 8. ožujka do 9. svibnja 2021. godine. Završena je sanacija oštećenja Starog grada Dubovca nastalih uslijed potresa te je izložbom ujedno obilježeno i ponovno otvaranje Starog grada Dubovca za javnost.

  Naizgled je neobično povezati gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem.

  Ubrzani napredak Rijeke, Bakra i Kraljevice te mjesta uz cestu Karolinu potaknuli su doseljavanje obrtnika i trgovaca, unaprijedili vojnu i trgovačku povezanost te protok sirovina. Ako promatramo narodnu nošnju uviđamo da su za individualnost njena oblikovanja i razvitak tehnika kojima je rađena presudne upravo migracije ljudi, materijala, sirovina i ideja. Razvojem cestovnih infrastruktura veći izbor materijala je postao dostupan, a upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.

  Na izložbi su prikazani tekstilni predmeti Karlovačkog i Ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske - sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posebno je zanimljivo što posjetitelji mogu vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja i imalo je magijsku funkciju pri porodu. Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Atraktivni su i rekviziti koji se mogu vidjeti na izložbi, a koji prate određene obredne prakse poput maski i kostima zvončara iz okolice Rijeke.

  Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti predmete i fotografije iz čuvaonica i arhiva različitih institucija i organizacija kao što su Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“, Etnografski muzej Istre, Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“, Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“, Zavičajni muzej Ozalj, Gradskog muzeja Karlovac i glazbenika, solista na tradicijskim glazbalima Stjepana Večkovića.

  Autorice izložbe su Lucija Halužan, Ivana Mihajlic i Bojana Poljaković Popović, a kustos gostovanja Nikolina Belančić Arki. Izložba se može razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.