HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  U Gradskom muzeju Karlovac otvorena izložba "Vrata zvijezde"

  17.04.2021. – 28.02.2022.

  U Gradskom muzeju Karlovac otvorena izložba "Vrata zvijezde"

  U subotu, 17. travnja u Gradskom muzeju Karlovac otvorena je izložba recentnih arheoloških i arhivskih istraživanja karlovačke Zvijezde „Vrata Zvijezde“. Izložbom su interpretirani značajni rezultati karlovačkih istraživanja te prikazana nova saznanja o najpoznatijoj i najzanimljivijoj karlovačkoj Zvijezdi.

  U proteklih 17 godina u Karlovcu su u dva navrata provedena arheološka iskapanja na pozicijama povijesnih vrata karlovačke Zvijezde. Riječ je o tzv. Starim i Novim vratima koja datiraju od samog početka gradnje Karlovca (1579.) te o Riječkim vratima koja datiraju iz 1. pol. 19. st. Istraživanja su upotpunila saznanja o razvoju bastionskog sustava i unutarnjeg gradskog tkiva. Najznačajniji nalazi su kaponir, kojeg možemo nazvati pretečom bunkera, a koji je otkriven u Radićevoj ulici i ostaci portala Novih vrata Zvijezde ispred Karlovčanima poznate „Gradske straže“.

  Izložba „Vrata Zvijezde“ prezentirana je u tri različita prostora, koji zauzimajući uloge autentičnih pripovjedača kreiraju mjesta dijaloga renesansne Zvijezde s posjetiteljima današnjice.

  Kustoska interpretacija arheoloških i arhivskih istraživanja osvaja Miškininu i Radićevu ulicu, u kojima se na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata nalaze info-ploče koje šetačima otkrivaju pozicije nekadašnjih gradskih vrata koja su korištena kao ulazi u Zvijezdu. U prizemlju Gradskog muzeja Karlovac, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u Zvijezdi, izložba se iz uličnog prostora seli u unutrašnji izložbeni prostor, koji evocira atmosferu arheološkog nalazišta, pozivajući posjetitelja da promišlja pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“. Iz prizemlja Gradskog muzeja Karlovac posjetitelj se penje u muzejsko potkrovlje koje skriva treći dio narativa „Vrata zvijezde“, rekonstrukciju povijesnog izgleda gradskih vrata.

  Osim što je izložbeni narativ razvijen korištenjem autentičnih prostora, neosporivo relevantnih za suvremenu kontekstualizaciju Zvijezde, put kojim se proteže, od karlovačkih ulica, do potkrovlja muzeja nije slučajan. Svaki senzibilni posjetitelj će primijetiti formulu kojom se iz javnog, vanjskog prostora posjetitelja vodi u jedan intimniji, unutrašnji prostor čiji put od prizemlja do potkrovlja vodi do novih spoznaja o veoma važnom karlovačkom simbolu, kako u renesansi, tako i danas.

  Samo neki od posebno zanimljivih artefakata koje će posjetitelji moći vidjeti su arheološki predmeti svakodnevne upotrebe i građevni materijal korišten u izgradnji Zvijezde, kameni ostatci portala „Novih vrata“, uteg za potezanje pokretnog mosta koji je koristio za zatvaranje Zvijezde, dosada neviđeni planovi i nacrti iz austrijskih, mađarskih i hrvatskih baštinskih ustanova, snimke unutrašnjosti kaponira i rekonstrukcije povijesnog izgleda gradskih vrata u 3D medijima.

  Autori izložbe su kustosi Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig i Matea Galetić. Izložba će biti otvorena do 28. veljače 2022. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Gradskog muzeja Karlovac.

  Izložba je financirana sredstvima Karlovačke županije i Grada Karlovca.