HR | EN
  • [projekcija]

    Filmske projekcije u svibnju uz izložbu Josipa Vanište - Gorgona

    Galerija "Vjekoslav Karas" 14.05.2014.

Filmske projekcije u svibnju uz izložbu Josipa Vanište - Gorgona

U srijedu, 14.5.2014. u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u sklopu izložbe Josip Vaništa: Ishodišta prikazujemo dokumentarni film Gorgona (2012.) redateljice i urednice Ane Marije Habjan.

Josip Vaništa se od 1959. do 1965. godine intenzivno družio sa slikarima Marijanom Jevšovarom, Julijem Kniferom, Đurom Sederom, kiparom Ivanom Kožarićem, teoretičarima i kritičarima umjetnosti Radoslavom Putarom i Matkom Meštrovićem te piscem i slikarom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom i arhitektom Miljenkom Horvatom s kojima je, kao član neformalne grupe Gorgona, propitivao umjetničku praksu, istražujući zen-filozofiju, misao apsurda i unoseći nihilističku ironiju u naš sklerotizirani duhovni prostor. Kritičari i povjesničari umjetnosti Gorgonu su prepoznali kao vrlo rani iskaz (buduće) nove umjetničke prakse.

Film na dokumentaran način prikazuje nastanak i djelovanje ove grupe, a nastao je u produkciji Dokumentarnog programa HTV-a uz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te Kolekcije Marinko Sudac.

Redateljica i urednica Ana Marija Habjan

Snimatelj Mario Britvić

Montažer Damir Čučić

Producentica Sunčana Hrvatin Kunić

Dokumentarni program, HTV, 2012.

Urednik Dokumentarnog programa HTV-a: Ninoslav Lovčević

Trajanje filma 52 minute