HR | EN
 • [predavanje]

  Herman Bollé i arhitektura historicizma u Hrvatskoj

  Gradski muzej Karlovac 19.10.2015.

  Herman Bollé i arhitektura historicizma u Hrvatskoj

  U ponedjeljak 19. 10. 2015. godine, u 18 sati, u Gradskom muzeju Karlovac predavanje Herman Bollé i arhitektura historicizma u Hrvatskoj održao je izvanredni profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Dragan Damjanović, autor monografije o Bolléu kao i uspješne ovogodišnje izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

  Živeći i radeći pet desetljeća u Zagrebu Herman Bollé je ostvario veliki arhitektonski opus u Hrvatskoj i okolnim zemljama te ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske arhitekture, umjetničkog obrta, kao i u obrazovanju mladih arhitekata i obrtnika. Dr. sc. Dragan Damjanović je više godina istraživao Bolléov opus, a ovim zanimljiv predavanjem upoznao je posjetitelje i s građevinama koje je Bollé gradio na području grada i županije, kao i s obiteljskim vezama s Karlovcem.

  Predavanjem se obilježila 170. godišnjica rođenja Hermana Bolléa te se ujedno javnosti predstavili obnovljeni mozaici kapele sv. Jurja sa spomenika Glorijeta s Vojnog groblja u Karlovcu, koji je u spomen palim junacima Prvog svjetskog rata sagrađen prema Bolléovom projektu.

  Plakat predavanja