HR | EN
  • [likovna radionica]

    Izgledaš mi poznato - slikarska kolaža uz izložbu Zagrebačka škola Zlatana Vrkljana

    Galerija "Vjekoslav Karas" 14.05.2016.

Izgledaš mi poznato - slikarska kolaža uz izložbu Zagrebačka škola Zlatana Vrkljana

14.5.2016. u 14:00 sati

Zlatan Vrkljan stvara vrlo zanimljive, životopisne, osobne i posve drugačije obiteljske portrete. Služi se vibrantnim pristupom slikarstvu, slika istovremeno pojednostavljene portrete u nekoliko poteza koji ovjekovječuju poglede i pokrete bližnjih, a njihove individualne karaktere prikazuje impresionističkim tretmanom odjeće u vizualnoj pustolovini boja i poteza. Na svojim grupnim portretima prikazuje sve važne članove obitelji – poput svoje žene, djece i svog psa vučjaka.

Radionica je započela zajedničkim razgledom i vođenim razgovorom o portretima na izložbi Zlatana Vrkljana, potom su djeca i mladi sudionici radionice u tehnici tempere otkrili kako izgledaju njima važne i drage osobe: prijatelji, roditelji, braća, sestre, djedovi i bake…. a pri tome su se uz vodstvo, savjete i korekturu voditeljice radionice služili pojednostavljenim i kolorističkim slikarskim pristupom (kolorističkom modulacijom i tonskom modelacijom) te su se zabavili promatranjem, prikazivanjem i izražavanjem glavnih vizualnih karakteristika bližnjih. Istražili su i kako naslikati grupni portret te kako savladati i izraziti zamišljenu kompoziciju.

Razgovorom na kraju radionice osvijestila se različitosti i raznolikost u pristupu istoj temi, potvrdila se vrijednost osobnog izraza svih sudonika te su se uočila i osvijestila znanja o stilovima u slikarstvu. Još jednom se potvrdilo da mašta i kreativnost nemaju granica.

Na radionici je sudjelovalo 21 sudionik u dobi od 7 do 18 godina. Radionicu je osmislila i vodila Iris Poljan.

Pogledajte radove polaznika radionice u fotogaleriji.