HR | EN
  • [edukativni program]

    Stvaram novog sebe - druga strana mene - radionica

    Galerija "Vjekoslav Karas" 09.05.2017.

Stvaram novog sebe - druga strana mene - radionica

Stvaram novog sebe - Druga strana mene / radionica

9. 5. 2017., 9:50

Razgledom izložbe sudionicima je pružen doživljaj pojma autoportreta kao likovnog prikaza samog sebe raznim likovnim tehnikama te u suodnosu sa suvremenim pojmom selfia. Istaknuto je kako autoportret sadrži osim formalnog vizualnog prikaza i pečat duboke intime, osobnosti i karaktera. Ishodište radionice je autoportret Vjekoslava Karasa izveden tonskim slikanjem, klasičnom tehnikom ulja na platnu s podslikom (ranijim autoportretom) otkrivenim rtg snimanjem što je na izložbi predstavljeno kratkim videom. U praktičnom radu sudionici radionice su kao polazište daljnjeg razrađivanja akrilom koristili vlastiti fotoportret. Fotoportret su nalijepili na kartonsku podlogu i preko tonski ili koloristički akrilom slikali autoportret tj. stvarali su novog sebe zadržavajući se na konturama postojećeg fotoportreta ili su ga negirali islikavajući potpuno novi prikaz. Uz rub slike upisali su tekst- vlastitu rečenicu ili stih kojom su i verbalno izrazili trenutni osjećaj u odnosu na doživljaj vlastitog likovnog izražavanja.

Promatranjem izloženih autoportreta, korištenih likovnih tehnika i stilskih osobina sudionici su se upoznali s pojmom autoportretom u likovnoj umjetnosti i popularnim selfijem u odnosu prema autoportretu. Izrazili su sebe i svoje osjećaje bojom, plohom i riječju te su stvorili vlastite autoportrete o kojima je na kraju radionice poveden razgovor. Radovi ostaju izloženi u predvorju Galerije tijekom izložbe Autoportret / Selfie.

Na radionici je sudjelovalo 26 učenika 7. razreda iz OŠ Braća Seljan. Radionicu je osmislila i vodila Ivana Maradin, a u pripremi fotoportreta je sudjelovala Iva Alibašić.

Program svih radionica:

Edukativni program uz izložbu Autoportret / Selfie