HR | EN
  • [edukativna radionica]

    Edukativno kreativna radionica "Titanik"

    24.04.2018. – 26.04.2018.

Edukativno kreativna radionica "Titanik"

U utorak 24. i četvrtak 26. travnja 2018. godine u Gradskom muzeju Karlovac, u sklopu 23. Edukativno-muzejske akcije održane su dvije radionice pod nazivom „Titanic“. U radionici su sudjelovala djeca vrtića Gaza.

Titanic je kao što svi znaju početkom 20. stoljeća bio najveći putnički prekooceanski brod. Manje je poznato da mu je nakon sudara s ledenom santom prvi u pomoć pristigao brod Carpathia, koji je u tom trenutku plovio prema riječkoj luci. Kao znak zahvale za iskazanu hrabrost i humanost posada je odlikovana srebrenim peharom, a svaki član posade posebnom medaljom i novčanom nagradom. Među članovima posade broda Carpathia bio je i Karlovčan Herman Godler. Služio je kao konobar i sa 17 godina bio je jedan od najmlađih članova posade.

Kroz edukativno kreativnu radionicu djeci predškolskog uzrasta ispričali smo priču o Titanicu i Carpathiji te pokazali medalju Hermana Godlera koju čuvamo u muzeju. Kako bi djeca naučila reagirati u kriznim situacijama, profesorica kineziologije Maja Jakić - Grubešić iz Dječjeg vrtića Karlovac demonstrirala je tehnike spašavanja u vodi. Nakon toga djeca su od papira izrađivala medalje nalik na one koje su dobili pripadnici posade broda Carpathia, a za sam kraj radionice snimili smo fotografije po uzoru na Hollywoodsku ekranizaciju priče o Titanicu.