HR | EN
  • [edukativni program]

    Online radionice mladih karlovačkih umjetnika

    18.06.2020. – 26.06.2020.

Online radionice mladih karlovačkih umjetnika

U sklopu izložbe iz ciklusa Mladi karlovački umjetnici, akademski slikari Bojan Kiski i Alen Sirbubalo publici su putem online radionica predstavili različite likovne tehnike. Izložba Mladi karlovački umjetnici se održava u Galeriji "Vjekoslav Karas" u Karlovcu i otvorena je do 26. lipnja 2020. godine. Bojan Kiski je u sklopu edukativnog programa izložbe održao radionicu „Osnove grafičkog crteža i zračnog kista“, dok je Alen Sirbubalo radionicom „Mrtva priroda“ predstavio tehniku crteža i slikanja.

Kiski kroz online radionicu upoznaje gledatelje s osnovnim elementima koje je potrebno znati da bi se mogao izraditi kvalitetni grafički crtež. Težina radionice je prilagođena svim uzrastima mogućih gledatelja. U prvom dijelu radionice Kiski gledatelje upućuje kako izraditi jednostavan grafički crtež i osjenčati ga korištenjem raznovrsnih linija. Radionica je prilagođena osobama koje nemaju prethodna znanja o grafičkom crtežu i uporabi zračnog kista, a svaki pojam je objašnjen. U drugom dijelu radionice objašnjena je i prezentirana pravilna uporaba zračnog kista, nakon čega je Kiski kolorirao već postojeći grafički crtež koji je nastao u prvom dijelu radionice. Cijela radionica je osmišljena tako da gledatelji mogu raditi paralelno s autorom.

Sirbubalo na primjeru crtanja i slikanja prikazuje jedan način postizanja iluzije oblika. Počinje od krokija (franc. croquis = brz crtež, skica) koji se nadograđuje i modelira da bi se dobile prepoznatljive karakteristike predloška, u ovom slučaju mrtve prirode. Cilj radionice je pokazati način korištenja kontrasta: kontrast tona, kontrast boje, kontrast oblika i praznine, pomoću kojih se stvori likovni rad koji zrcali stvarnost u svojem specifičnom obliku. Materijali korišteni za crtež su ugljen i gumica, te papir kao podloga. Za slikanje se koriste uljane boje, plosnati kistovi od čekinja, spatula, razrjeđivač i platno kao podloga.

Online radionice mladih karlovačkih slikara pronađite na youtube kanalu Gradskog muzeja Karlovac:

BOJAN KISKI | Radionica osnova grafičkog crteža i airbrusha | I. dio | Galerija "Vjekoslav Karas"

BOJAN KISKI | Radionica osnova grafičkog crteža i airbrusha | II. dio | Galerija "Vjekoslav Karas"

ALEN SIRBUBALO | Radionica „Mrtva priroda” | Galerija "Vjekoslav Karas"

O AUTORIMA

BOJAN KISKI

Rođen je 15. ožujka. 1988.g. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu školu, 2007.g maturirao je na Srednjoj školi za grafički dizajn u Dugoj Resi, a 2008.g. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Mostarskog sveučilišta. Studirao je na grafičkom odjelu u klasi profesora Mr. Art. Igora Dragičevića. Diplomirao je u lipnju 2013.g. i stekao zvanje Magistra grafike i profesora likovne kulture. Tijekom i nakon studija održao je devet samostalnih izložbi i sudjelovao na više od četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Također je organizirao i sudjelovao na više likovnih radionica za djecu i odrasle te od 2016.g volontira u udruzi Sveta Veronika kao animator djece na dječjem odjelu Karlovačke bolnice. Od 2016.g. član je HDLU-a. Trenutno živi i radi u Rovinju.

ALEN SIRBUBALO

Sirbubalo je rođen 4. ožujka 1985. u Sarajevu. Pohađao je Gimnaziju u Karlovcu. Diplomirao je 2015. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Igora Rončevića.

Izložbe:

2018. -”Izložba slika Alen Sirbubalo 2017/2018” samostalna izložba u Zavičajnom muzeju u Ozlju

2017. - "Inspirit” samostalna izložba u galeriji SC, Karlovac

2017. - "Karlovački likovni susreti” u Galeriji ”Vjekoslav Karas”, Karlovac - razne manje skupne izložbe