HR | EN
 • [edukativni program]

  Susreti s autoricom izložbe Likovno stvaranje izraslo iz boli: radovi Marije Novaković

  11.12.2020. – 26.02.2021.

  Susreti s autoricom izložbe Likovno stvaranje izraslo iz boli: radovi Marije Novaković

  Pozivamo sve ljubitelje likovne umjetnosti i kulturne povijesti te zainteresirane nastavnike i učenike u Gradski muzej Karlovac na razgovore s autoricom izložbe „Likovno stvaranje izraslo iz boli: radovi Marije Novaković iz zbirke Neimarević“ dr. sc. Žarkom Vujić. Žarka Vujić istaknuta je muzeologinja i vrsna poznavateljica opusa Marije Novaković. Prvi susret će se održati u petak, 27. studenoga. Ulaz je slobodan, a sudjelovanje na susretu potrebno je najaviti do četvrtka, 26. studenoga do 12.00 sati na e-mail antonija.druzak@gmk.hr.

  Izložbom se predstavljaju odabrana djela umjetnice Marije Novaković iz privatne zbirke Dražena Neimarevića. Prigodom 60-godišnjice smrti obnavljamo sjećanje na Mariju Novaković, koja jedna je od naših najstarijih predstavnica tzv. marginalne (autsajderske) umjetnosti. Marija Novaković je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u svojevrsnoj izolaciji u Klinici za psihijatriju Vrapče te joj je likovno izražavanje bilo dijelom terapije, a afirmaciji nje kao vrijedne likovne autorice uvelike je pridonio psihijatar prim. dr. Stanislav Župić. Izložbom su prezentirani likovni radovi Marije Novaković iz privatne zbirke Dražena Neimarevića i ispričana njezina teška i neobična životna priča.

  Izložba traje do kraja veljače 2021. godine, za učenike srednjih škola priređen je radni listić kao pomoć u razumijevanju izložaka. Radni listić je besplatan i dostupan u izložbenom prostoru. Susreti će se održati u petke 27. studenoga i 11. prosinca 2020. te 29. siječnja i 26. veljače 2021. s početkom u 11.30 sati. Molimo nastavnike da grupni posjet ili grupno sudjelovanje na budućim susretima s autoricom izložbe najave tri dana ranije na e-mail antonija.druzak@gmk.hr.

  Program je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog muzeja Karlovac.