HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  15. Noć muzeja – 4 lokacije Gradskog muzeja Karlovac i jedna velika proslava

  Gradski muzej Karlovac 31.01.2020.

  15. Noć muzeja – 4 lokacije Gradskog muzeja Karlovac i jedna velika proslava

  Na petak, 31. siječnja u Noći muzeja otvorili smo vrata na svoje sve četiri lokacije koje je posjetilo više od 4 130 posjetitelja. U Gradskom muzeju Karlovac otvorena je izložba „Prapovijest u rukama“ Arheološkog muzeja Istra, a izložbu je otvorio gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić. Taktilno-edukativna izložba „Prapovijest u rukama“. Izložba prikazuje cjelokupni period prapovijesti u Istri kroz rekonstrukcije nastambi i replike predmeta. Autorice izložbe Maja Čuka (kustos arheolog) i Đeni Gobić-Bravar (viši restaurator) iz Arheološkog muzeja Istre osmislile su izložbu koja se temelji na arheološkim nalazima, ali publici prepričava osnovne životne tematike koje su i danas dijelom našega života. Izložba je namijenjena je svim uzrastima, a posebno je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Posjetitelji su imali prilike razgovarati s autoricom izložbe „Prapovijest u rukama“ i kustosicama Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac.

  Po otvorenju izložbe „Prapovijest u rukama“ muzejska savjetnica Sanda Kočevar održala je predavanje „115 nam je godina tek“. Predavanje je bilo usmjereno na podsjećanje relevantnosti muzeja u trenucima njegovih početka, priče o lokalnim muzejskim velikanima zaslužnim za njegovo osnivanje, okolnostima njegova nastanka i prvim muzejskim predmetima, kao i ulozi muzeja koja se kroz godine mijenjala. Diskusiju je pokrenulo izazovno pitanje koja je uloga muzeja danas u suvremenom svijetu.

  Kustos Kulturno-povijesnog odjela Igor Čulig i muzejska savjetnica Sanda Kočevar održali su stručno tematsko vodstvo po stalnom postavu pod naslovom „Sat i stanovanje | Karlovački urari 19. stoljeća“.

  Posjetitelji Noći muzeja mogli su iskoristiti slobodan ulaz u novootvoreni Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj i razgledati unutarnji i vanjski dio stalne izložbe „Karlovac 1991. – 1995.“. Stalna izložba „Karlovac 1991. - 1995.“ posvećena je životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Postav suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje gospodarske i političke prilike, predstavlja prvu crtu bojišnice, tijek ratnih događanja na karlovačkom području te društvene i kulturne prilike u gradu Karlovcu tijekom rata. U vanjskom prostoru Muzeja prezentirana je borbena tehnika.

  U Galeriji „Vjekoslav Karas“ posjetitelji su mogli razgledati izložbu „Slike našega kraja“ na kojoj su izložena remek djela velikana slikarstva 19. i 20. stoljeća pa su se tako mogli susresti s velikim platnom Vjekoslava Karasa i slavnim akvarelima Slave Raškaj. Izložba je bila popraćena stručnim vodstvima više kustosice Antonije Škrtić. Organizirana je radionica pod naslovom „Radosni vrbik“ na kojoj su šestogodišnjaci izradom vjenčića i grančica od vrbe sudjelovali u stvaranju svoje prve prostorne instalacije koja do kraja izložbe ostaje njezinim dijelom, a djeca od četiri godine starosti uživala su u pričanju priče „Vrbine grančice“, autorice Nade Iveljić.

  Nekoliko dana prije važne kulturne manifestacije Noći muzeja na Starom gradu Dubovcu otvorili smo izložbu studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa su tako posjetitelji mogli, osim stalne izložbe „Oko Kupe i Korane“ pogledati i povremenu izložbu „DEUTSCH-RÖMISCHES BREVIER : 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica“ te sudjelovati u popratnim stručnim vodstvima.

  Osim naših karlovačkih aktivnosti u Noći muzeja 2020. u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu otvorili smo i našu gostujuću inkluzivnu izložbu pod naslovom „Gledam dodirom“, autorica više kustosice i pedagoginje Lane Bede te profesorice Tanje Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

  Program Noći muzeja u Gradskom muzeju Karlovac financijski je podržao Grad Karlovac.