HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Dan državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj

  30.05.2021.

  U tijeku

  Dan državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj

  Povodom Dana državnosti, 30. svibnja 2021. godine Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj bit će otvoren za javnost u svom redovnom radnom vremenu, od 10 do 18 sati. Posjetitelji će na obiteljske ulaznice, suvenire i publikacije moći ostvariti 20% popusta, a uz sve vrste kupljenih ulaznica posjetiteljima će biti poklonjen prigodan dar.

  Na Dan državnosti posjetitelji će moći razgledati unutarnji i vanjski dio stalne muzejske izložbe „Karlovac 1991.-1995.“ te izložbu ratnog stripa i ilustracija „Vukovar: Haš“.

  Stalna izložba Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj posvećena je civilnom životu u Karlovcu i Karlovačkoj županiji te karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Muzej je smješten u iznimnom primjeru austrijske vojne arhitekture koju su branitelji tijekom svog života na prvoj crti bojišnice ironično nazvali „Hotel California“, sam naziv se zadržao do danas. Muzejska izložba sadrži više od 400 originalnih predmeta, od kojih je većina donirana iz zajednice što muzej čini neraskidivo vezanim uz građane koji žive u njegovu okruženju.

  Na posljednjem katu muzeja nalazi se izložbeni prostor za povremene izložbe, a u kojem posjetitelji trenutno mogu vidjeti veoma posebnu izložbu – „Vukovar: HAŠ“. Radi se o izložbi ratnog stripa jednog od najboljih strip crtača i vukovarskog branitelja – Nenada Barinića. “Vukovar: HAŠ” vizualna je priča utemeljena na istinitim likovima i događajima u čijim su glavnim ulogama prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara te sa svojim suborcima iz Đakova dragovoljno branili Hrvatsku. Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić – Haš. Strip se, kao i ostale publikacije Gradskog muzeja Karlovac, može se kupiti u suvenirnici muzeja.

  Ovdje pogledajte video koji govori o Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

  Sve posjetitelje ljubazno molimo da se prilikom posjeta pridržavaju svih epidemioloških mjera o kojima će dobiti upute prilikom ulaza u muzej.