HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  U Gradskom muzeju Karlovac produžena izložba „Priroda - laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“

  10.05.2021. – 04.07.2021.

  U tijeku

  U Gradskom muzeju Karlovac produžena izložba „Priroda - laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“

  Zbog velikom interesa publike gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac produžena je do 4. srpnja 2021. godine.

  Izložba „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na terenskom istraživanju provedenom tijekom 2015. i 2016. godine na dubrovačkom području na krajnjem jugu Hrvatske. Obnova tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine te ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca i suvremene manufakture i industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda. Izložba je interaktivna i nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela klačine (vapnenice) do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata. Skupljanjem pečata u boji na radnim listovima posjetitelji izložbe mogu saznati za dobivanje kojih boja je služio alepski bor, šipak, jasen ili broć.

  Proteklog tjedna od 26. do 28. svibnja uz izložbu je održan trodnevni program radionica „Zero waste boje“ . Na radionicama je sudjelovalo 140 djece iz dječjih vrtića Gaza, Grabrik, Banija i Novi centar. Djeca su otkrila koji su najpoznatiji primjeri bojenja prirodnim bojilima u kućanstvu na jugu Hrvatske, kako učiniti i primjenjivati prirodna bojila porijeklom od broća, luka, šipka, oraha i sl.

  Voditeljice radionica bile su jedna od autorica izložbe Katarina Ivanišin Kardum, viša kustosica pedagoginja Lana Bede i muzejska pedagoginja Nikolina Bencetić iz Gradskog muzeja Karlovac.

  Autorice izložbe su Katarina Ivanišin Kardum, MA i dr. sc. Marija Crnčević, dipl. ing., a kustosica gostovanja izložbe u Gradskom muzeju Karlovac je Lana Bede.

  Izložba se može razgledati u radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, srijedom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati. Zainteresirani se mogu predbilježiti za posjet izložbi uz vodstvo na sljedeće e-mailove nikolina.bencetic@gmk.hr ili lana.bede@gmk.hr te na broj mobitela: 091 160 05 21.